dijous, 14 d’agost del 2008

Replantejar Fuster

Des de fa anys (comptant algunes interrupcions), l'estiu bocairentí disposa d'una proposta cultural ben remarcable: les Xarrades a la fresca. Inspirada en la voluntat de mantindre el carrer com a espai de socialització, la iniciativa reuneix un seguit de ponents que, al llarg de quadre dies, tracten temes diversos: la meteorologia, l’esport, la història, la literatura, etc. Precisament, aquesta última ha sigut la protagonista de la quarta sessió d’enguany, a través de la intervenció d’Isidre Crespo sobre la figura de Joan Fuster.
L’escriptor suecà va suposar un punt d’inflexió en la història recent dels valencians i la seua ombra s’estén amb força fins a l’actualitat, potser perquè encara no hem trobat ningú capaç d’eclipsar (en extensió i/o intensitat) la magnitud de la seua obra. Amb tot, aquesta circumstància no ha servit per a superar els recels que J. Fuster desperta en determinats sectors de la nostra societat, sota l’etiquetatge malèfic de catalanista. Respecte d’això, val a dir que l’actitud reduccionista d’alguns dels seguidors més fervents no hi ha ajudat gens.
Així doncs, cal buscar les estratègies oportunes per a acostar el major públic possible a la producció fusteriana i crec que el camí per a aconseguir-ho és el traçat per I. Crespo en la seua exposició: el Fuster plural. És a dir, un plantejament que deixe patent la versatilitat de l’autor, en què la dimensió d’ideòleg polític (que cal conéixer i reconéixer) no sepulte la de poeta, la d’historiador de la cultura, la de crític de literatura, etc.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Els carrers de Bocairent són un bon lloc de trobada i més per fer activitats culturals d'aquest tipus. En veure que es tractava de Fuster, primer he pensat "Val, i que més ens poden contar d'ell?" Però després he pensat que la figura de Fuster, popularment ha estat menyspreada i, per tant, poc coneguda, així que em sembla una molt bona iniciativa!!!!